Zece Lucruri Interesante Despre Ploaia de Stele Perseide

În fiecare august, cerul nopții este presărat cu resturi de comete în timpul ploii anuale de meteori Perseide. 

Meteori Perseide deasupra orașului Canmore, Alberta, Canada. (Credit imagine: Nick Fitzhardinge via Getty Images

În 2024, Perseidele vor atinge apogeul pe 11 și 12 august, observatorii aflați sub cer senin și întunecat putând vedea până la 100 de meteori pe oră, din locuri întunecate, adică cât mai departe de poluarea luminoasă din orașe.  Acești meteori sunt defapt fragmente/resturi  din cometa Swift-Tuttle și produc adesea cea mai spectaculoasă ploaie de meteori a anului. 

Iată 10 fapte uimitoare despre Perseide pe care le puteți folosi pentru a vă impresiona prietenii și familia în timp ce vânați stele căzătoare. 


1. NĂSCUTE DE UN GIGANT

Cometa Swift-Tuttle, sursa ploii anuale de meteori Perseide, este vizibilă în această imagine în culori false capturată de astronomul Jim Scotti de la Laboratorul Lunar și Planetar al Universității din Arizona. Scotti a realizat această imagine cu ajutorul telescopului Spacewatch de la Kitt Peak pe 24 noiembrie 1992, în timpul ultimei apropieri a cometei de Pământ.  

Cometa Swift-Tuttle, responsabilă pentru resturile care creează Perseidele, este cel mai mare obiect cunoscut care trece în mod repetat pe lângă Pământ. Nucleul său măsoară aproximativ 16 mile (26 de kilometri) în diametru, ceea ce îl face de aproximativ două ori mai mare decât asteroidul despre care se presupune că ar fi cauzat dispariția dinozaurilor.


2. COMETA SE APROPIE!

La începutul anilor 1990, astronomul Brian Marsden a calculat că cometa Swift-Tuttle s-ar putea ciocni de Pământ la o viitoare trecere. Cu toate acestea, observațiile ulterioare au eliminat curând orice posibilitate de coliziune. Marsden a constatat însă că cometa și Pământul ar putea avea o întâlnire relativ apropiată, trecând la o distanță de aproximativ un milion de mile una de cealaltă, în anul 3044.


3. ELE NU STAU PE AICI

Meteorii roiului, sunt incredibil de rapizi, intrând în atmosfera Pământului cu aproximativ 37 de mile (59 de kilometri) pe secundă. Majoritatea sunt de mărimea unor boabe de nisip, dar unele sunt la fel de mari ca mazărea sau bilele. Aproape niciunul nu ajunge la sol, dar dacă unul totuşi ajunge, se numește meteorit.


4. PERSEIDELE SUNT LUCRURI FIERBINȚI

Atunci când o particulă Perseid intră în atmosferă, comprimă aerul din fața sa, care se încălzește. Meteorul, la rândul său, poate fi încălzit la mai mult de 3.000 de grade Fahrenheit (1.650 Celsius). Căldura intensă vaporizează majoritatea meteorilor, creând ceea ce noi numim stele căzătoare.  


5. MAREA FAMILIE

Ilustrație grafică a norului Oort și a sondei Voyager. (Credit imagine: MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images)

Cometa Swift-Tuttle are multe rude cometare, majoritatea provenind din îndepărtatul Nor Oort, care se întinde aproape la jumătatea distanței până la cea mai apropiată stea. Marea majoritate nu se aventurează niciodată în sistemul solar interior. Cu toate acestea, câteva, precum Swift-Tuttle, au fost împinse gravitațional pe noi drumuri, posibil datorită influenței unei stele trecătoare cu mult timp în urmă.


6. ZBORURI ÎNALTE

Perseidele încep să ardă la aproximativ 100 km (60 mile) deasupra suprafeței Pământului. Puține (dacă există) ajung până la sol și devin meteoriți. 


7. O PLOAIE DE AUR

Ploaie de meteoriți Perseide peste Marea Salton la Bombay Beach, California, SUA (Imagine credit: Kevin Key / Slworking via Getty Images)

Conform mitologiei antice, Perseu este fiul zeului Zeus și al muritoarei Danaë. Se spune că ploaia de meteoriți Perseide celebrează momentul în care Zeus a vizitat-o pe Danaë, mama lui Perseu, într-o ploaie de aur. 


8. PERSEIDELE SE BUCURĂ DE O DOMNIE LUNGĂ

Este posibil să fi văzut deja un meteorit Perseide în acest an, deoarece acestea sunt active de la mijlocul lunii iulie până aproape de sfârșitul lunii august. Acest lucru se datorează faptului că fluxul de resturi al cometei Swift-Tuttle este foarte larg, astfel încât Pământului îi ia ceva timp să treacă pe lângă el.  


9. PASĂREA MATINALĂ PRINDE STEAUA CĂZĂTOARE

Pe măsură ce Pământul se rotește, partea orientată în direcția orbitei sale în jurul Soarelui tinde să colecteze mai multe resturi spațiale de cometă, deoarece Pământul se confruntă frontal cu resturile cometei. Această zonă a cerului este direct deasupra capului în zori, ceea ce face ca orele dinainte de răsărit să fie cel mai bun moment pentru a vedea Perseidele și alte ploi de meteoriți, precum și stele căzătoare aleatorii.

10. COMETA SWIFT-TUTTLE A TRECUT PRIN FAȚA "BLOCULUI " DE MAI MULTE ORI

Cometa Swift-Tuttle a fost observată ultima dată în 1992, în timpul unei treceri prin sistemul solar interior care a fost relativ neimpresionantă și a necesitat binoclu pentru a fi văzută. Înainte de aceasta, fusese văzută ultima dată în 1862, anul în care a fost "descoperită" de astronomii americani Lewis Swift și Horace Tuttle, când Abraham Lincoln era președinte.


Kit pentru vânătoarea de meteoriți


Lanternă roșie 

Pentru a vedea meteoriții mai slabi, ochii trebuie să fie adaptați la întuneric. Dacă folosiți o hartă a cerului nocturn sau trebuie să să vedeți în întuneric, vă recomandăm să folosiți o lanternă roșie pentru a vă păstra vederea nocturnă.


Îmbrăcăminte călduroasă 

Atunci când așteptați o ploaie de meteoriți, poate fi destul de frig (chiar și în lunile de vară). Vă recomandăm o șapcă călduroasă, o eșarfă și o haină groasă pentru perioadele lungi de observare. S-ar putea chiar un sac de dormit!


Băutură caldă

O băutură caldă este, de asemenea, o modalitate excelentă de a rămâne cald în timpul unei nopți reci. Ceaiul și cafeaua sunt băuturi populare pentru a vă ajuta să rămâneți treaz după miezul nopții. Vă recomandăm să evitați alcoolul, deoarece acesta va face mai rece.


Șezlong

Vânătoarea de meteoriți implică o cantitate considerabilă de privit în sus, ceea ce poate fi o presiune asupra gâtului. Un șezlong este perfect pentru a vă menține într-o poziție înclinată pentru confort maxim și oportunități de vizionare.

CER SENIN


Sursa: https://www.space.com/12592-top-10-perseid-meteor-shower-facts.html


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Câmpul magnetic al Soarelui este pe cale să se răstoarne. Iată la ce să ne așteptăm.

Suntem la doar câteva săptămâni distanță de o explozie stelară pe care o puteți vedea cu ochii voștri

Reapariția aurorei boreale in iunie 2024? Pata solară AR 13664 se orientează din nou către Pământ