Suntem la doar câteva săptămâni distanță de o explozie stelară pe care o puteți vedea cu ochii voștri

Am văzut unele lucruri incredibile cu ajutorul ochilor mei... În primul rând, desigur, este priveliștea uimitoare a unui cer întunecat plin de stele, apoi este incredibila priveliște a galaxiei Andromeda, aflată la 2,5 milioane de ani lumină distanță. Și planetele pot fi văzute, desigur, în timp ce se deplasează încet pe cer, dar este puțin mai neobișnuit să vezi ceva care ne amintește că Universul se schimbă. Ei bine, avem o oportunitate peste doar câteva săptămâni. Steaua T Corona Borealis (T CrB) va străluci atât de tare, încât va putea fi văzută cu ochiul liber. Ei bine, nu vă așteptați să vedeți o explozie cataclismică pe cer, sau o stea care va străluci mult mult mai tare decât celelalte stele, fenomenul va fi observabil prin apariția unei noi stele pe cer, vizibilǎ timp de câteva săptămâni. Dacă o ratați însă, va trebui să așteptați încă 80 de ani!

Ilustrație artistică a unei nova


Este întotdeauna interesant să vezi ceva nou pe cer. Nu se întâmplă atât de des, dar când se întâmplă, ei bine, este cu siguranță o oportunitate de a ieși afară și de a te bucura de spectacol. Evenimentul este o nova, care se traduce din latină și înseamnă nou. În astronomie, vorbim despre nova ca despre o serie de fenomene diferite care anunță apariția a ceva nou care este vizibil pe cer. O supernovă este un exemplu bine cunoscut care marchează o explozie stelară colosală.


În cazul TCrB, se referă la un sistem stelar binar în care o stea pitică albă (rămășițele unei stele precum Soarele) se află pe orbita unei alte stele. Ar trebui să clarific această afirmație, ambele orbitează în jurul unui centru de gravitație comun. La o distanță de 3.000 de ani-lumină, este una dintre cele mai apropiate stele de acest tip și, prin urmare, atunci când va intra în explozie, vom putea să o vedem fără telescop sau binoclu, doar cu „globul ocular”. 

O nova recurentă în devenire. Credit: NASA

Procesul care duce la această strălucire bruscă este cu adevărat fascinant. Steaua pitică albă are o atracție gravitațională mult mai mare în comparație cu companionul său. Ca urmare, aceasta trage material de la vecina sa stelară într-un proces cunoscut sub numele de acreție. În timp - și în cazul lui T CrB durează aproximativ 80 de ani - hidrogenul se acumulează pe pitica albă. Stratul de hidrogen este încălzit de pitica albă, ceea ce face ca acesta să se încălzească până la temperaturi foarte ridicate, suficient de ridicate pentru a iniția fuziunea hidrogenului. Stratul de hidrogen explodează și este expulzat de pitica albă sub forma unui înveliș fierbinte și strălucitor. Aici, pe Pământ, vedem acest lucru ca pe o strălucire bruscă a unei stele care până atunci era destul de discretă și care, în mod normal, ar fi avut nevoie de un telescop pentru a o vedea.


Novele sunt în general destul de imprevizibile, apărând de obicei o singură dată și ducând adesea la moartea unei stele, dar în acest caz, apare la fiecare 80 de ani. Noi numim acest eveniment o novă recurentă. Explozia sa a fost observată pentru prima dată în 1866 de către un astronom pe nume John Birmingham, care, în mod amuzant, a venit din Irlanda și nu din Birmingham. A fost văzută din nou în 1946, când a avut loc o scădere a luminozității înainte de explozie, iar această scădere a luminozității a fost observată în ultimele două luni. 

The light curve from the 1946 outburst. Wikimedia Commons CCA 4.0, compiled from AAVSO data.




Toate acestea indică faptul că următorul eveniment nova este iminent, poate la doar o lună sau două distanță, așa că, dacă, la fel ca mine, sunteți dornici să vedeți acest eveniment unic în viață, atunci este timpul să vă puneți haina pe voi și să ieșiți afară. Din păcate, pentru că nu știm exact când va avea loc, cea mai bună abordare este să vă familiarizați pur și simplu cu cerul din regiunea constelației Corona Borealis. 

Finding T CrB in the sky. Credit: Stellarium


Din fericire, Corona Borealis se află într-o parte destul de „liniștită” a cerului, fără prea multe stele strălucitoare. Pentru a o găsi din locul în care vă aflați, folosiți apoi o aplicație pe un smartphone pentru a localiza Vega în Lyra și Arcturus în Bootes, Corona Borealis se află aproximativ între cele două și arată oarecum ca un semicerc de stele. Cunoașteți acea parte a cerului și familiarizați-vă cu stelele vizibile cu ochiul liber. Continuați să urmăriți în săptămânile și lunile următoare (și, desigur, fiți cu ochii pe Universe Today) și, la un moment dat, în curând, veți vedea o stea „nouă” apărând chiar în afara semicercului. 


Mult noroc și cer senin

sursa: https://www.universetoday.com/167320/were-now-just-weeks-away-from-a-stellar-explosion-you-can-see-with-your-own-eyes/#more-167320


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Câmpul magnetic al Soarelui este pe cale să se răstoarne. Iată la ce să ne așteptăm.

Reapariția aurorei boreale in iunie 2024? Pata solară AR 13664 se orientează din nou către Pământ