Chandra, Observatorul de raze X al NASA, Celebrează 25 de Ani cu 25 de Imagini Cosmice Inedite

Pentru a sărbători cea de-a 25-a aniversare a lansării sale, Observatorul de raze X Chandra al NASA publică 25 de imagini nemaivăzute până acum ale unei game largi de obiecte cosmice.

click pe pozǎ pentru a mǎri


Aceste imagini, care includ toate date de la Chandra, demonstrează modul în care astronomia cu raze X explorează toate colțurile universului. Prin combinarea razelor X de la Chandra cu alte observatoare spațiale și telescoape de la sol, așa cum se întâmplă în multe dintre aceste imagini, astronomii pot aborda cele mai importante întrebări și pot investiga mistere vechi din cosmos.


La 23 iulie 1999, naveta spațială Columbia a fost lansată pe orbită transportând Chandra, care era atunci cea mai grea sarcină utilă transportată vreodată de o navetă. Cu comandantul Eileen Collins la cârmă, astronauții de la bordul navetei Columbia au desfășurat cu succes Chandra pe orbita sa foarte eliptică care o duce la aproape o treime din distanța până la Lună.


"Timp de un sfert de secol, Chandra a făcut descoperire după descoperire uimitoare", a declarat Pat Slane, directorul Centrului de raze X Chandra situat la Observatorul Astrofizic Smithsonian din Cambridge, Massachusetts. "Astronomii au folosit Chandra pentru a investiga mistere despre care nici măcar nu știam când am construit telescopul - inclusiv exoplanetele și energia întunecată."


Razele X sunt un tip de lumină deosebit de penetrantǎ care dezvăluie obiecte extrem de fierbinți și procese fizice foarte energetice. Multe regiuni fascinante din spațiu strălucesc puternic în raze X, cum ar fi resturile stelelor care au explodat și materialul care se învârte în jurul găurilor negre. Stelele, galaxiile și chiar planetele emit, de asemenea, raze X care pot fi studiate cu Chandra.

Un desen fantezist al telescopului spațial Cnadra complet deschis, cu o regiune de formare a stelelor în fundal. Sursă: NASA.

"Chandra a fost o mare poveste de succes pentru omenire și pentru căutarea ei de cunoaștere", a declarat Andrew Schnell, manager de proiect interimar al Observatorului de raze X Chandra al NASA de la Centrul Marshall Space Flight din Huntsville, Alabama. "Realizările incredibile ale Chandra sunt posibile datorită muncii asidue și dedicării echipei."


Noul set de imagini este un eșantion din cele aproape 25 000 de observații pe care Chandra le-a realizat în timpul sfertului său de secol în spațiu.


În 1976, Riccardo Giacconi și Harvey Tananbaum au propus pentru prima dată NASA misiunea care va deveni într-o zi Chandra. În cele din urmă, Chandra a fost selectată pentru a deveni unul dintre "Marile Observatoare" ale NASA, alături de Telescopul Spațial Hubble și de Observatorul de Raze Gamma Compton și Telescopul Spațial Spitzer, fiecare dintre acestea observând diferite tipuri de lumină.


În 2002, Giacconi a primit Premiul Nobel pentru Fizică "pentru contribuțiile de pionierat la astrofizică, care au dus la descoperirea surselor cosmice de raze X", punând bazele dezvoltării și lansării Chandra.


Astăzi, astronomii continuă să utilizeze datele Chandra împreună cu alte telescoape puternice, inclusiv Telescopul spațial James Webb al NASA, IXPE (Imaging X-ray Polarimetry Explorer) și multe altele. De exemplu, în ultimul an, lucrările Chandra cu Webb au dus la descoperirea dovezilor pentru două dintre cele mai îndepărtate găuri negre văzute vreodată  iar lucrările cu IXPE au dezvăluit "oasele" unei mâini cosmice fantomatice, prin studierea unei nebuloase cu raze X create de un pulsar.


Chandra a condus la peste 700 de doctorate și a sprijinit un bazin de talente diverse de peste 3 500 de studenți și absolvenți, aproximativ 1 700 de cercetători postdoctorali și peste 5 000 de cercetători principali unici în Statele Unite și în întreaga lume. Cererea pentru telescop a fost în mod constant extrem de ridicată pe parcursul întregii misiuni, doar aproximativ 20% din timpul de observație solicitat putând fi aprobat.

Oamenii de știință au scris peste 10.000 de lucrări revizuite și acceptate de colegi pe baza datelor Chandra, adunând aproape o jumătate de milion de citări, ceea ce o face una dintre cele mai productive misiuni NASA în astrofizică.


"În numele echipajului STS-93, suntem extrem de mândri de Observatorul de raze X Chandra și de echipa sa strălucită care a construit și lansat această comoară astronomică", a declarat Eileen Collins, comandantul misiunii navetei spațiale Columbia care a lansat Chandra în spațiu în 1999. "Descoperirile Chandra ne-au uimit și impresionat continuu în ultimii 25 de ani."

Chandra înainte de lansarea sa pe orbită, în cala de încărcare a navetei spațiale Columbia, 23 iulie 1999. Sursă: NASA.

Centrul Marshall Space Flight al NASA gestionează programul Chandra. Centrul de raze X Chandra al Observatorului Astrofizic Smithsonian controlează activitățile științifice din Cambridge, Massachusetts și operațiunile de zbor din Burlington, Massachusetts. Northrop Grumman din Redondo Beach, California, a fost contractantul principal pentru nava spațială.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Câmpul magnetic al Soarelui este pe cale să se răstoarne. Iată la ce să ne așteptăm.

Suntem la doar câteva săptămâni distanță de o explozie stelară pe care o puteți vedea cu ochii voștri

Reapariția aurorei boreale in iunie 2024? Pata solară AR 13664 se orientează din nou către Pământ