SpaceX Efectuează cu Succes al Patrulea Zbor de Testare a Starship pe 6 Iunie

SpaceX a efectuat cel de-al patrulea zbor de testare a sistemului său de lansare Starship pe 6 iunie, atât propulsorul Super Heavy, cât și etajul superior Starship reușind să revină la suprafață intacte.

Starship/Super Heavy a decolat la cel de-al patrulea zbor de testare integrat pe 6 iunie. Credit: Transmisiune web SpaceX


Vehiculul a decolat la ora 8:50 a.m., ora Europei de Est, de la baza de testare Starbase a companiei din Boca Chica, Texas. Ascensiunea pare să se fi desfășurat conform planului, cu excepția faptului că unul dintre cele 33 de motoare Raptor din propulsorul Super Heavy nu s-a aprins.


După separarea etapei „la cald”, în care etapa superioară Starship își aprinde motoarele înainte de a se separa de Super Heavy, propulsorul Super Heavy a efectuat o ardere de revenire fără nicio defecțiune a motoarelor Raptor, așa cum s-a întâmplat în cazul celor două zboruri anterioare. Acesta a aruncat secțiunea intermediară a etapei „hot staging”, un pas nou pentru această lansare, despre care SpaceX spune că este o măsură temporară pentru a reduce masa propulsorului în vederea aterizării sale.


În timpul fazei finale de coborâre a propulsorului, acesta a reaprins trei motoare Raptor pentru o ardere de aterizare. Acest lucru a permis boosterului să facă o „aterizare” în Golful Mexic, reducându-și viteza la zero la suprafața oceanului înainte de a se răsturna. Realizarea acestei aterizări a fost o prioritate majoră pentru misiune.

Amerizarea propulsorului Super Heavy.Boosterul Super Heavy ajunge intact la suprafața oceanului în timpul zborului din 6 iunie. Credit: transmisiune web a SpaceX

Starship a parcurs traiectoria suborbitală planificată, fără să prezinte rostogolirea observată la lansarea anterioară din martie. Starship a furnizat imagini video în direct în timpul reintratului prin intermediul sateliților Starlink ai SpaceX, oferind imagini spectaculoase ale câmpului de plasmă care a învăluit nava spațială.

Starship a reușit să treacă prin faza maximă de încălzire, spre deosebire de zborul din martie, deși înregistrarea video a arătat deteriorarea unei clapete. Vehiculul a continuat o coborâre controlată și a efectuat o ardere de aterizare înainte de a se prăbuși la aproximativ 65 de minute de la decolare.

Un flaps a navei Starship prezintă semne de deteriorare în timpul reintrarea în atmosferă în timpul zborului de testare din 6 iunie. Credit: Transmisiune web a SpaceX

„În pofida pierderii multor plăci și a unei clapete deteriorate, Starship a reușit să ajungă până la o aterizare ușoară în ocean!”, a declarat Elon Musk, directorul executiv al SpaceX, pe rețelele de socializare.


Administratorul NASA, Bill Nelson, a lăudat, de asemenea, zborul, considerându-l un pas spre dezvoltarea unei versiuni de aterizare lunară a Starship pe care agenția intenționează să o folosească în cadrul campaniei sale de explorare lunară Artemis. „Felicitări SpaceX pentru zborul de testare de succes al Starship din această dimineață!”, a postat el. „Suntem cu încă un pas mai aproape de întoarcerea umanității pe Lună prin Artemis - apoi privim mai departe spre Marte”.



Sursa: https://spacenews.com/starship-survives-reentry-during-fourth-test-flight/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Câmpul magnetic al Soarelui este pe cale să se răstoarne. Iată la ce să ne așteptăm.

Suntem la doar câteva săptămâni distanță de o explozie stelară pe care o puteți vedea cu ochii voștri

Reapariția aurorei boreale in iunie 2024? Pata solară AR 13664 se orientează din nou către Pământ