Telescopul spațial James Webb observă un comportament stelar nemaivăzut până acum, într-o nebuloasă îndepărtată (foto, video)

Telescopul spațial James Webb a realizat o altă fotografie extraordinară.

Nebuloasa Serpens, așa cum a fost imaginată de Telescopul Spațial James Webb.  (Credit imagine: NASA, ESA, CSA, K. Pontoppidan (NASA's Jet Propulsion Laboratory) și J. Green (Space Telescope Science Institute).  Fenomenul seamănă cu "poleiul care cade în timpul unei furtuni".



Subiectul este Nebuloasa Serpens, care se află la aproximativ 1.300 de ani-lumină de Pământ. Iar noua imagine JWST prezintă un fenomen foarte special a cărui existență este teoretizată de mult timp, dar care nu a mai fost observat până acum.

În partea din stânga sus a fotografiei se află mai multe "efluvii protostelare" sau jeturi de gaz care erup din stele nou-născute. Deși am mai văzut astfel de efluvii înainte, nu le-am mai văzut niciodată aliniate în aceeași direcție ca în imaginea JWST; NASA le compară cu "poleiul care cade în timpul unei furtuni".

Alinierea efluviilor protostelare oferă o perspectivă esențială asupra modului în care se formează stelele și oferă un sprijin puternic pentru o teorie susținută de mult timp. 

"Astronomii au presupus mult timp că, pe măsură ce norii se prăbușesc pentru a forma stele, stelele vor tinde să se rotească în aceeași direcție", a declarat într-un comunicat cercetătorul principal Klaus Pontoppidan, de la Jet Propulsion Laboratory al NASA din California de Sud. "Cu toate acestea, acest lucru nu a fost observat atât de direct până acum. Aceste structuri aliniate și alungite sunt o înregistrare istorică a modului fundamental în care se nasc stelele."

Deci, de ce nu le-am mai văzut până acum? Totul se reduce la alinierea perfectă. "Această zonă a nebuloasei Serpens - Serpens North - apare clar doar cu Webb", a declarat Joel Green, de la Space Telescope Science Institute din Baltimore, în aceeași declarație. Green este primul autor al unui nou studiu despre efluvii, pe care îl puteți găsi aici.

"Acum suntem capabili să surprindem aceste stele extrem de tinere și efluviile lor, dintre care unele apăreau anterior doar ca niște pete sau erau complet invizibile în lungimile de undă optice din cauza prafului gros din jurul lor", a adăugat Green.

Încă o victorie pentru incredibila putere de imagistică a lui Webb!

"Examinarea abundenței acestor compuși esențiali în protostele chiar înainte de formarea discurilor lor protoplanetare ne-ar putea ajuta să înțelegem cât de unice au fost circumstanțele în care s-a format propriul nostru sistem solar", a declarat Pontoppidan.


Sursa: https://www.space.com/james-webb-space-telescope-serpens-nebula-jets-photo


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Câmpul magnetic al Soarelui este pe cale să se răstoarne. Iată la ce să ne așteptăm.

Suntem la doar câteva săptămâni distanță de o explozie stelară pe care o puteți vedea cu ochii voștri

Reapariția aurorei boreale in iunie 2024? Pata solară AR 13664 se orientează din nou către Pământ