Sonda chineză aselenizează pe partea îndepărtată a Lunii pentru a colecta probe în vederea returnării


După ce a aselenizat pe partea îndepărtată a Lunii, sonda chineză Chang'e-6 colectează mostre pentru a le aduce înapoi pe Pământ și trimite imagini care să documenteze misiunea sa.

O imagine capturată în timpul coborârii sondei Chang'e-6 arată terenul lunar. (Credit: CLEP / CNSA)


Chang'e-6, care a fost lansat pe 3 mai, a efectuat săptămâni întregi de manevre în spațiu, care au culminat cu aselenizarea în weekend (2 iunie 2024)  în regiunea bazinului polului sud-Aitken de pe Lună. Planul misiunii prevede ca sonda să colecteze mostre de sol și roci lunare în decurs de aproximativ două zile, iar apoi să le împacheteze pentru călătoria de întoarcere.


Dacă operațiunea va avea succes, Chang'e-6 va aduce înapoi primele mostre lunare proaspete colectate vreodată de pe partea îndepărtată a Lunii - urmând misiunea Chang'e-5 din 2020, care a returnat mostre de pe partea Lunii orientată spre Pământ.




Administrația Națională Spațială Chineză a declarat că modulul de aterizare a folosit camera sa de la bord în timpul coborârii motorizate pentru a detecta obstacolele în mod autonom și pentru a selecta un loc de aselenizare sigur. Chang'e-6 a capturat imagini video în timpul fazei finale a coborârii modulului de aselenizare și a transmis imaginile pe Pământ. Unul dintre cadrele video arată umbra dispozitivului de aterizare însuși cu câteva momente înainte de a atinge solul lunar.


Chang'e-6 este construit pentru a colecta mostre cu ajutorul unui burghiu și al unui braț robotic. De asemenea, se așteaptă ca acesta să colecteze date științifice despre împrejurimile sale folosind un detector de radon, un detector de ioni negativi și un mini-rover. În timpul operațiunilor de la suprafață, datele și telemetria sunt transmise între Chang'e-6 și Pământ prin intermediul satelitului Queqiao-2 al Chinei.


Până la 2 kilograme de eșantioane lunare vor fi depozitate în interiorul etajului „ascensor” al modulului de aterizare. Apoi, ascensorul propulsat de rachetă se va ridica de la suprafață și va transfera mostrele către orbitatorul Chang'e-6, care se află în prezent pe orbita lunară. Urmând modelul stabilit de Chang'e-5, orbiterul se va întoarce spre Pământ și va elibera capsula cu eșantioane pentru reintrarea în atmosferă și aterizarea în Mongolia interioară.

O imagine captată de o cameră de la bordul modulului de aterizare Chang'e-6 arată umbra navei spațiale pe suprafața lunară cu câteva momente înainte de aterizare. (Credit: CLEP / CNSA)

Regiunea polară sudică a Lunii prezintă un interes deosebit, deoarece se crede că adăpostește rezerve de gheață de apă care ar putea susține așezarea lunară. Studierea probelor proaspete din bazinul Polul Sud-Aitken ar putea ajuta oamenii de știință și planificatorii misiunii să afle mai multe despre resursele din regiune.

Chang'e-6 este cea mai recentă navă spațială dintr-o armada internațională de aselenizări - inclusiv Luna 25 a Rusiei, Hakuto-R a iSpace și Peregrine a Astrobotic, care nu au avut succes, plus misiuni mai fructuoase, precum Chandrayaan-3 a Indiei, SLIM a Japoniei și Odysseus a Intuitive Machines.

Printre atracțiile viitoare se numără roverul VIPER al NASA, care urmează să fie livrat pe Lună la sfârșitul acestui an, precum și misiunea chineză Chang'e-7, care include o sondă de salt și care urmează să fie lansată în 2026. Privind mai departe, China își propune să trimită astronauți pe suprafața lunară până în 2030 - nu la mult timp după aterizarea lunară cu echipaj Artemis 3 a NASA, programată în prezent pentru 2026.


Sursa: https://www.universetoday.com/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Câmpul magnetic al Soarelui este pe cale să se răstoarne. Iată la ce să ne așteptăm.

Suntem la doar câteva săptămâni distanță de o explozie stelară pe care o puteți vedea cu ochii voștri

Reapariția aurorei boreale in iunie 2024? Pata solară AR 13664 se orientează din nou către Pământ