O furtună solară a avut un impact chiar și pe planeta Marte


Pământul se va confrunta cu furtuni geomagnetice și în următoarea perioadă de aproximativ un an. Acest lucru se datorează faptului că  Soarele se află într-o perioadă de activitate maximă numită "maxim solar" . Dar, ce se întâmplă pe alte planete, în special pe Marte, în această perioadă? Oamenii de știință din cadrul misiunilor Marte au avut ocazia să vadă efectul unei furtuni solare majore datorită uneia care a lovit Planeta Roșie pe 20 mai 2024.

În timpul furtunii solare din 20 mai, atât de multă energie de la furtună a lovit suprafața, încât imaginile alb-negru ale camerelor de navigație ale lui Curiosity au dansat cu "zăpadă" - dungi și pete albe cauzate de particulele încărcate care au lovit camerele. NASA/JPL-Caltech


În timpul acelui eveniment, detectorul de radiații (RAD) al roverului Curiosity Mars a măsurat o creștere foarte puternică a radiațiilor în timpul furtunii solare. În același timp, camera de navigație a surprins imagini cu o rafală de vânt care a agitat praful de la suprafață. Numărul de radiații a fost cel mai mare pe care instrumentul l-a înregistrat de când roverul a aterizat pe Marte. În spațiu, camera stelară a orbiterului Mars Odyssey a avut parte, de asemenea, de o ploaie de particule solare. Bombardamentul a scos din funcțiune camera pentru o scurtă perioadă de timp. În timpul perioadei de recuperare, nava spațială a continuat să colecteze date. Acestea au inclus informații despre razele X, razele gamma și alte particule încărcate care curg dinspre Soare.


Sonda spațială MAVEN a NASA a colectat, de asemenea, date despre bombardamentul de la evenimentul din 20 mai. "Acesta a fost cel mai mare eveniment de particule energetice solare pe care MAVEN l-a văzut vreodată", a declarat Christina Lee, de la Laboratorul de Științe Spațiale al Universității California, Berkeley, din cadrul MAVEN Space Weather Lead. "Au avut loc mai multe evenimente solare în ultimele săptămâni, așa că am văzut val după val de particule lovind Marte".

Reprezentarea artistică a unei furtuni solare care lovește Marte și elimină ionii din atmosfera superioară a planetei.  Credite: NASA/GSFC


Ce protejează planetele de furtuna solară?

Noi, ca specie, nu putem face prea multe pentru a ne proteja planeta de o furtună solară. Cu toate acestea, suntem norocoși - avem un câmp magnetic puternic pentru a ne feri de cele mai grave explozii solare. Marte nu este la fel de norocoasă. Nu are un câmp magnetic atât de puternic pentru a se feri de radiațiile mortale. Experții în meteorologie spațială au estimat că, dacă cineva ar fi stat pe suprafața marțiană în timpul acestei furtuni, ar fi fost iradiat cu echivalentul a 30 radiografii la nivelul pieptului într-un timp scurt.


Acea furtună, precum și altele au declanșat aurore pe Marte (precum și pe Pământ). O furtună mai devreme în luna mai a declanșat manifestări aurorale majore pe Pământ la 10-11 mai, dar în rest nu a afectat grav niciun sistem vital. Cu toate acestea, furtunile solare oferă oamenilor de știință o bună șansă de a urmări exploziile solare în timp ce acestea se dezlănțuie în tot sistemul solar. Datele pe care le obțin oferă mai multe informații despre activitatea solară. Cu toate acestea, datele obținute în urma misiunilor marțiene oferă, de asemenea, o privire înfricoșătoare asupra mediului riscant pe care Marte îl reprezintă pentru viitorii exploratori.


Adăpostul de furtuna solară pe Marte

Aici, pe Pământ, dacă suntem anunțați din timp de o explozie solară, oamenii se pot pregăti pentru pagubele inevitabile pe care le poate provoca o furtună solară. De exemplu, operatorii de sateliți își pot pregăti activele pentru a le proteja. NASA îi poate sfătui pe astronauții din spațiu să se adăpostească și să ia alte măsuri de precauție. Operatorii de energie electrică și de telecomunicații de la sol dispun de planuri pentru a-și proteja sistemele de curenții de sol extrem de puternici care sunt stârniți de furtunile solare.


Dar, ce se întâmplă dacă vă aflați în drum spre Marte atunci când apare o furtună? Sau dacă vă aflați chiar PE Marte? Aceste întrebări ocupă mult timp de studiu la NASA și la alte agenții spațiale. Oamenii din spațiu, fie că orbitează în jurul Pământului, fie că sunt în drum spre Lună sau Marte, se pot adăposti în interiorul navei lor. În aceste cazuri, ei trebuie să depindă de adăposturi întărite pentru a se menține în siguranță. Însă, pe Marte, lucrurile stau diferit. Nu există un câmp magnetic puternic care să respingă particulele puternice provenite de la Soare. Locuitorii vor trebui să se adăpostească, potrivit lui Don Hassler de la Divizia de Știință și Explorare a Sistemului Solar a Southwest Research Institute.


Ce s-a întâmplat pe 20 mai?

Furtuna înregistrată de Curiosity a început cu o erupție solară de clasa X12. Aceasta este una dintre cele mai puternice erupții solare înregistrate și, dacă ar fi fost îndreptată spre Pământ, ar fi putut provoca pagube majore. Din câte se pare, Marte s-a aflat în calea acestei erupții și a unei ejecții coronale de masă ulterioare. Aceasta a lansat un nor de particule încărcate prin spațiu. Când explozia de la erupție și CME a ajuns pe Marte, a declanșat o auroră pe partea de noapte a planetei. În același timp, exploziile au aruncat particule încărcate pe suprafața planetei. Dacă cineva s-ar fi aflat pe Marte și ar fi lucrat în afara unui adăpost, ar fi fost dozat cu echivalentul a 30 de raze X în piept. Aceasta nu este o expunere mortală, dar, în timp, dacă cineva ar fi experimentat multe astfel de evenimente, daunele aduse corpului său s-ar fi adunat.


Din fericire, furtuna nu a provocat daune lui Curiosity sau altor nave spațiale de pe Marte. Dar, nu va fi întotdeauna așa, iar planificatorii misiunilor pot folosi datele de la această furtună și de la altele pentru a afla cum să protejeze cel mai bine viitorii exploratori.

Un videoclip al NASA despre modul în care o furtună solară a afectat planeta Marte.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Câmpul magnetic al Soarelui este pe cale să se răstoarne. Iată la ce să ne așteptăm.

Suntem la doar câteva săptămâni distanță de o explozie stelară pe care o puteți vedea cu ochii voștri

Reapariția aurorei boreale in iunie 2024? Pata solară AR 13664 se orientează din nou către Pământ