Reapariția aurorei boreale in iunie 2024? Pata solară AR 13664 se orientează din nou către Pământ

Vechea regiune de pete solare AR 13664, redenumită acum AR 13697, s-a întors. Odată cu reapariția sa, ne putem aștepta la o revenire a activității solare? 

 

AR 13664 / 13697  din nou la vedere, observată de Solar Dynamics Observatory al NASA. (Credit imagine: NASA Solar Dynamics Observatory)

 

La începutul lunii mai, regiunea activă solară AR 13664 a produs 12 erupții solare de clasa X în șase zile. 

Primul lot de erupții a declanșat ejecții coronale de masă (CME) succesive, direcționate spre Pământ - expulzări mari de plasmă și câmp magnetic de la Soare - care au dus la o furtună geomagnetică G5 pe Pământ. 

Aurora boreală văzută din Dorobanți, județul Arad. Foto: Csaba Torma



Această categorie de furtună geomagnetică, prima din 2003 încoace, a provocat aurore pe scară largă în întreaga lume. La 14 mai, în ultima zi înainte de a se roti în spatele marginii vestice a soarelui, regiunea activă a produs cea mai mare erupție solară din septembrie 2017 - înregistrând o clasă X8,79. 

 

Două săptămâni mai târziu, regiunea activă a reapărut pe marginea estică a soarelui. Acum că s-a întors - la ce activitate solară ne putem aștepta în următoarele săptămâni?

Soarele are o perioadă medie de rotație de 27 de zile, ceea ce oferă Pământului posibilitatea de a vedea o anumită regiune activă timp de aproximativ două săptămâni înainte de a se roti pe marginea vestică a soarelui. Regiunile active nou vizibile care se rotesc pe marginea estică a soarelui primesc un nou număr de regiune activă. Prin urmare, odată cu noua sa sosire din nou la vedere, AR 13664 a fost redenumită AR 13697. 

 

petele solare actuale, cu AR 13697


Cu toate acestea, în acest caz, AR 13664 / 13697 nu a fost niciodată ascunsă la vedere, datorită observațiilor continue cu raze X de la Solar Orbiterspacecraft a Agenției Spațiale Europene, care se află în prezent în spatele soarelui (din perspectiva noastră) pentru următoarele câteva luni. În timpul tranzitului său prin partea din spate a soarelui, regiunea activă a încetinit oarecum, frecvența generală a erupțiilor de clasă X scăzând drastic. Dar, odată cu reapariția sa, putem începe să evaluăm dacă această tendință mai liniștită va continua. 

 

 

Primul indiciu al petelor solare din AR 13697 a apărut la sfârșitul zilei de 27 mai, regiunea completă fiind vizibilă la sfârșitul zilei de 28 mai. Făcându-și o intrare demnă de reputația sa anterioară, regiunea activă a produs o erupție solară X2,9. În ciuda faptului că a declanșat mai puține erupții mari din partea din spate a soarelui, erupția solară de clasă X de luni afirmă că regiunea este încă capabilă să producă aceste evenimente mai notabile.

 

O erupție solară X-2.9 erupe de pe Soare pe 27 mai 2024. (Credit imagine: NASA / SDO și echipele științifice AIA, EVE și HMI / helioviewer.org)

Regiunea activă va continua să se rotească în jurul soarelui în următoarele două săptămâni, ceea ce va permite să se vadă orice erupție solară din regiune în timpul acestei ferestre. Lumina produsă de orice erupție solară din această fereastră va ajunge pe Pământ, având potențialul de a produce pene de curent radio pe termen scurt. Acestea sunt întreruperi temporare ale propagării undelor radio pe partea Pământului orientată spre Soare, care durează doar o oră sau cam așa ceva. 

Așa cum am experimentat la jumătatea lunii mai 2024, unele erupții pot declanșa, de asemenea, erupția unei CME. Spre deosebire de erupții, CME-urile sunt direcționale, iar impactul lor potențial asupra Pământului depinde în mare măsură de locația sursei sale pe Soare. Pentru ca un CME să aibă cele mai mari șanse de a ajunge pe Pământ, ar trebui să erupă din dreapta ușoară a centrului Soarelui. AR 13697 va atinge această locație de conexiune optimă cu Pământul în jurul datei de 4-6 iunie, aproximativ o rotație solară completă (27 de zile) de la erupțiile solare de la mijlocul lunii mai. Erupțiile din apropierea acestei ferestre vor avea cele mai mari șanse de a produce o furtună geomagnetică și un spectacol sporit de aurore aici, pe Pământ. 

 

 

Cu mai puține erupții de clasă X provenind de la AR 13697 decât în rotația sa anterioară, scade acest lucru șansele noastre de a avea un alt spectacol auroral puternic? Oarecum, dar este mai complicat decât atât.

 

Furtuna geomagnetică din mai 2024 a fost atât de puternică datorită impactului ulterior al mai multor CME-uri în succesiune rapidă. Dacă sosirea lor ar fi fost izolată una de alta, impactul fiecărei CME individuale ar fi fost mai puțin notabil. Dacă tendința actuală de a avea mai puține erupții solare de clasă X continuă, un bombardament similar prin erupții multiple este mai puțin probabil. Cu toate acestea, în condiții optime, este nevoie de o singură erupție pentru a produce un CME suficient de dens, rapid și perfect poziționat/orientat, necesar pentru a repeta o furtună geomagnetică similară.

 

Pe măsură ce AR 13697 se va roti mai mult la vedere, vom avea o idee mai bună despre șansele sale de erupție. Câmpul magnetic este principalul motor al erupțiilor solare, iar cu cât o regiune activă este mai complexă din punct de vedere magnetic, cu atât este mai mare probabilitatea unor erupții puternice. 

Observatorul NASA Solar Dynamics Observatory și Grupul Global Oscillation Networks al Fundației Naționale pentru Știință vor măsura câmpul magnetic al regiunii active, dar se vor strădui să facă acest lucru când se află atât de aproape de marginea soarelui. În următoarele 1-2 zile, pe măsură ce regiunea de pete solare se va roti mai mult la vedere, vom obține o nouă evaluare a complexității magnetice a regiunii și a probabilității de erupție.

Evenimentul de aurora din mai 2024 a fost cu adevărat un eveniment rar, fiind prima furtună geomagnetică G5 din 2003 încoace. Chiar dacă activitatea ridicată continuă de la AR 13697, alinierea perfectă a condițiilor necesare pentru a ajunge la un nivel G5 va fi greu de repetat din nou. Deși este puțin probabil (dar nu imposibil) ca un G5 să se repete în această lună, condițiile G3-4 ar oferi în continuare o priveliște aurorală pentru milioane de oameni aflați la latitudini mai mari. 

De asemenea, aceasta nu este ultima noastră șansă. Pe măsură ce activitatea solară continuă să crească până la vârful așteptat la sfârșitul anilor 2024-2025, ne putem aștepta la multe alte furtuni geomagnetice puternice. Deși o altă furtună G5 nu este garantată în timpul acestui maxim solar, este cu siguranță posibilă.

 

Sursa: https://www.space.com/return-aurora-causing-sunspot-june-solar-storm-prospects

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Câmpul magnetic al Soarelui este pe cale să se răstoarne. Iată la ce să ne așteptăm.

Suntem la doar câteva săptămâni distanță de o explozie stelară pe care o puteți vedea cu ochii voștri