Descoperirea unei exoplanete de dimensiunea Pământului aflată la "numai" 55 de ani lumină de noi

Proiectul SPECULOOS, condus de astronomul Michaël Gillon de la Universitatea din Liège, Belgia, tocmai a descoperit o nouă exoplanetă de mărimea Pământului în jurul lui SPECULOOS-3, o stea „pitică ultracool” la fel de mică ca Jupiter, de două ori mai rece decât Soarele nostru și situată la 55 de ani-lumină de Pământ.  După celebra TRAPPIST-1, SPECULOOS 3 este al doilea sistem planetar descoperit în jurul acestui tip de stea. Această descoperire a fost publicată în revista științifică Nature Astronomy. 




Steaua pitică ultra rece este cea mai puțin masivă stea din Univers , având dimensiuni similare cu Jupiter, de peste două ori mai rece, de zece ori mai puțin masivă și de o sută de ori mai puțin luminoasă decât Soarele nostru. Durata lor de viață este de peste o sută de ori mai mare decât cea a stelei noastre și vor fi ultimele stele care vor străluci atunci când Universul va deveni rece și întunecat. Deși sunt mult mai frecvente în Cosmos decât stelele asemănătoare Soarelui, stelele pitice ultra-rece sunt încă puțin cunoscute din cauza luminozității lor scăzute. În special, se știu foarte puține lucruri despre planetele lor, deși reprezintă o fracțiune semnificativă din populația planetară a Căii Lactee. 


În acest context, consorțiul SPECULOOS, condus de Universitatea din Liège, tocmai a anunțat descoperirea unei noi planete de mărimea Pământului care orbitează în jurul unei stele pitice ultra-rece din apropiere. Exoplaneta SPECULOOS-3 b se află la aproximativ 55 de ani-lumină de Pământ (ceea ce este foarte aproape la scară cosmică! Galaxia noastră, Calea Lactee, se întinde pe o distanță de peste 100.000 de ani-lumină). SPECULOOS 3 este doar al doilea sistem planetar descoperit în jurul acestui tip de stea. „SPECULOOS-3 b are practic aceeași dimensiune ca și planeta noastră”, explică astronomul Michaël Gillon, primul autor al articolului publicat în Nature Astronomy. Un an, adică o orbită în jurul stelei, durează aproximativ 17 ore. Zilele și nopțile, pe de altă parte, nu ar trebui să se termine niciodată. Credem că planeta se rotește sincron, astfel încât aceeași parte, numită partea de zi, să fie mereu orientată spre stea, la fel cum face Luna pentru Pământ. Pe de altă parte, mâna din partea de noapte, ar fi blocată într-un întuneric nesfârșit.”  


Proiectul SPECULOOS (Search for Planets EClipsing ULtra-cOOl Stars), inițiat și condus de astronomul Michaël Gillon, a fost conceput special pentru a căuta exoplanete în jurul celor mai apropiate stele pitice. Aceste stele sunt împrăștiate pe cer, așa că trebuie să le observăm una câte una, pe o perioadă de câteva săptămâni, pentru a avea șanse bune de a detecta planete în tranzit", continuă cercetătorul. Acest lucru necesită o rețea dedicată de telescoape robotice profesionale”. Acesta este conceptul din spatele SPECULOOS, gestionat în comun de Universitățile din Liège, Cambridge, Birmingham, Berna, MIT și ETH Zürich. 


„Am conceput SPECULOOS special pentru a observa stelele pitice ultra-rece din apropiere, în căutare de planete stâncoase care se pretează bine la studii detaliate”, comentează Laetitia Delrez, astronom la Universitatea din Liège. În 2017, prototipul nostru SPECULOOS care utilizează telescopul TRAPPIST a descoperit faimosul sistem TRAPPIST-1, alcătuit din șapte planete de mărimea Pământului, inclusiv câteva planete potențial locuibile. Acesta a fost un început excelent!” 


Steaua SPECULOOS-3 este de peste două ori mai rece decât soarele nostru, cu o temperatură medie de aproximativ 2.600°C. Datorită orbitei sale hiper scurte, planeta primește aproape de șaisprezece ori mai multă energie pe secundă decât primește Pământul de la Soare și, prin urmare, este literalmente bombardată cu radiații de înaltă energie. „Într-un astfel de mediu, prezența unei atmosfere în jurul planetei este foarte puțin probabilă”, spune Julien de Wit, absolvent al ULiège, profesor la MIT și co-director al Observatorului Nordic SPECULOOS și al telescopului său Artemis, dezvoltat în comun de Universitatea din Liège și MIT, și care reprezintă pilonul acestei descoperiri. Faptul că această planetă nu are atmosferă ar putea fi un avantaj din mai multe puncte de vedere. De exemplu, ne-ar putea permite să învățăm multe despre stelele pitice ultra-reci, ceea ce, la rândul său, va face posibile studii mai aprofundate ale planetelor potențial locuibile ale acestora.”   


SPECULOOS-3 b se dovedește a fi o țintă excelentă pentru telescopul spațial JWST, care va fi lansat în 2021 și ale cărui date vor revoluționa viziunea noastră asupra Universului.  „Cu ajutorul JWST, am putea studia chiar și mineralogia suprafeței planetei!”, se entuziasmează Elsa Ducrot, fost cercetător la Universitatea din Liège, acum stabilită la Observatorul din Paris.  


„Această descoperire demonstrează capacitatea observatorului nostru SPECULOOS-Nord de a detecta exoplanete de dimensiunea Pământului, potrivite pentru un studiu detaliat. Și acesta este doar începutul! Datorită sprijinului financiar al Regiunii Valonia și al Universității din Liège, două noi telescoape, Orion și Apollo, se vor alătura în curând lui Artemis pe platoul vulcanului Teide din Tenerife, pentru a accelera vânătoarea acestor planete fascinante", conchide Michaël Gillon. 


Referință științifică  :GILLON M. & al, Detection of an Earth-sized exoplanet orbitând în jurul stelei pitice ultracool din apropiere SPECULOOS-3, Nature Astornomy, 15 mai 2024. https://www.nature.com/articles/s41550-024-02271-2


Sursa: https://www.sciences.uliege.be/cms/c_12662571/en/detection-of-an-earth-sized-exoplanet-orbiting-the-ultracool-dwarf-star-speculoos-3


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Câmpul magnetic al Soarelui este pe cale să se răstoarne. Iată la ce să ne așteptăm.

Suntem la doar câteva săptămâni distanță de o explozie stelară pe care o puteți vedea cu ochii voștri

Reapariția aurorei boreale in iunie 2024? Pata solară AR 13664 se orientează din nou către Pământ